Arılarda Kışlatma Çalışmaları

Arılarda Kışlatma Çalışmaları
1 Ocak 2016 tarihinde eklendi.

Arılarda kışlatma çalışmaları olarak yazmış olduklarımız; kasım, aralık ve ocak ayı içinde yapılması gereken işlemlerdir. Kar ve kış yağmaya başlayınca arıcılık faaliyetleri sona erer ve arılarda kış uykusuna yatmaya başlarlar.

Arılar, kovan içi sıcaklığı 14 ºC’ a düştüğü zaman bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar. Salkımın merkezindeki sıcaklık 33 ºC, dış yüzeyinde ise 6-8 ºC olabilmektedir. Arılar bal yiyerek gerekli olan ısıyı üretirler ve ısı arttıkça salkımı genişletirler. Kışın herhangi bir sarsıntı ile kış salkımından düşen arılar tekrar salkıma çıkamaz ve ölürler. Kış salkımının bozulmaması için koloniler kış süresince ve soğuk dönemlerde kesinlikle rahatsız edilmemelidir. Mevsim şartlarından etkilenmemeleri için kovanlar yan yana getirilerek üstleri örtülebilir. Fakat bu örtü kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır.

Arılar giriş deliklerini kendileri daraltırlar. Ama bu yapılmamışsa bir çıta parçasıyla giriş deliğini daraltmak gerekir. Kovan giriş deliğinin yönü sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz. Kovanların yerden 40-50 cm yükseklikte sehpalar üzerine konması en doğru harekettir. Eğer kovanlar doğrudan toprak üzerindeyse, kış mevsimine girmeden önce bunların yer ile temasını kesmek gerekir.

Kovanın üzerine kar yağması herhangi bir probleme yol açmaz. Bilakis kovan soğuğa karşı daha iyi korunur. Ama özellikle çok kar yağdığı günlerde kovan giriş deliklerinin kontrol edilerek açılması gerekir. Kışın dışarıda kar olup havanın da güneşli olduğu günlerde arı girişine havalandırmayı kesmeyecek şekilde bir tahta parçası koyarak, güneş ışıklarının kovan içine girmesi engellenmelidir. Çünkü böyle havalarda güneş ışıklarını gören arılar kovan dışına çıkmaya teşebbüs ederler.

Eğer kışın arılarda gıda azlığı problemi çıkarsa güneşli bir günde şerbet yerine arı kekiyle beslemek gerekir. Yine dikkat etmeniz gereken yukarıdaki anlatılanları dışında herhangi bir şey yapmayın. İlkbahar için yapılması gereken işler varsa onlar ile ilgilenin ve arılarla ilgilenmek için bahar günlerini bekleyin. Arılar kış salkımında olup, salkımda düşen arı bir daha salkıma çıkamaz ve o arı ölür. Bunu bir kaç defa yaparsanız arı mevcudu azalır hatta arıların sönmesine kadar sebep olabilirsiniz. Arılarda kışlatma çalışmaları hakkında sorularınız olursa lütfen aşağıdaki Yorumlar kısmında yazarak sorabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) başlıklı makalemizde arıcılık kayıt sistemi, arıcılık kayıt sistemi aks ve arıcılık kayıt sistemine nasıl girilir hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Arılarda Kışlatma Çalışmaları Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. Turan Levent diyor ki:

    Selam benim merak ettiğim bir konu var.youtubeden bir video izlemiştim https://www.youtube.com/watch?v=h4WGQ_haP58

    https://www.youtube.com/watch?v=Zc9opaNU4wE

    Hava buz gibi yerler kar arılar katlı kışa girmiş inanılmaz mevcutları kalabalık ve kovanları açıp üstten öylesine toz şeker dökerek arıya veriyorlar bana bunun açıklamasını yazmanızı rica ediyorum bu olacak birşeymi teşekkürler