Arı Kovanlarının Muayene İşlemleri

0
Arı Kovanlarının Muayene İşlemleri
paket arı

İlkbahar ayında arı kovanlarının muayene işlemleri önemli yer tutmaktadır. Ve sezonun başlangıçı olduğu için yapacağımız çalışmalar çok önemlidir.

Artık havaların ısınmaya başladığı ve geceleride sıcak olduğu bu dönemlerde arı kovanlarını açarak büyük muayene işlemlerini yapabiliriz. Yine arı kovanlarının açılacağı gün havanın sıcak ve rüzgarın olmadığı yada en az olduğu günlerde açıp kontrol etmek doğru olacaktır.

Arı Kovanlarının Muayene İşlemleri Nelerdir

Arı Kovanlarının Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar:

1) Usulune uygun bir şekilde arı kovanı açmak için öncelikle arı körüğümüzü yakarız ve arıya uçma deliğinden dumanı verdikten sonra arıların sakinleşmesini bekleriz. Çünkü bu dönemde arılarda yeteri gıda olmadığı için ve doğa da yeteri nektar olmadığı için arılar stres altında olup, biraz hırçın olabilir. O yüzden dumanı verdikten sakin ve gürültüsüz bir şekilde açılır. Örtü tahtasını veya bezini açarken azar azar açalım yada yarım açarak yeni yavruların üşememesi için dikkatli olmalıyız.

2) Kontrol edilen çerçeveler tek tek elden geçirilir. Çerçevelerde bulunan, bal durumu, yavru durumu ve ana arının varlığı gibi noktalar dikkat edelir. Çerçevelere bakarken kovanın üzerined olmalı ki ana arı falan düşerse kovanın içine düşssün. Yavru atımı güzel ve düzenli ise ana arının sağlık olduğunu gösterir ama farklı büyüklükte ve özellikler larva ve yumurtaların olması ana arının iyi olmadığına işaret eder. Kovan içeresinde boş çerçeveler varsa çıkarılır yada çerçeve gerekli ise bu dönemde geçen yılda kalan ballı ve kabarmış çerçeveler vermek doğru olacaktır.

3) Yapacağımız bu kontrollerde ana arının varlığı önemlidir. Ana arıyı kontrol ederken yaşlı mı, verimli mi ve ne kadar sağlık olduğuna bakılması gerekir.

4) Arılarda herhangi bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir hastalık var ise ruhsatlı ilaçlardan ve sadece arı için üretilen ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.

5) Kovanı içi temizlenir. Kazıması gereken herhangi bir pislik falan varsa kazınır ve dip tahtası değiştirilebilir. Pürmüz ile kovanlar dezenfekte edilir.

6) Çerçeveler gözden geçilir. Siyahlaşmış arıların işgal etmediği petekler çıkarılır yenileri ile değiştirilir. Aktarma usul ile her yıl bütün peteklerin değiştirilmesini sağlayabiliriz.

7) Arı çerçeve olarak 3 çerceve ve altına düşmüş ise zayıf bir arı kovanıdır. Yine bu şekilde zayıf olan ve ana arısı genç olan arı kovanı ile birleştirme yoluna gidelibilir.

8) Besin durumu kontrol edilerek arılara takviye kek ve şurup verilmelidir. Havalar soğuk ise kek ama sıcak ise ana arıya yumutlamaya teşvik etmek için şuruplama gün aşırı yapılabilir. Arı kovannda ballı ve üzeri sırlı çerçeveler varsa arıların beslenmesine yardımcı olmak için bu çerçevelerin sırlarını çizerek yerine koymak gerekir. Arılar şerbet yemekten aciz ise arıların üzerine ve peteklere serperek arıların canlanmasını sağlayabiliriz ama bu fazla olmamalıdır.

9) Bu dönemde arıların su ihtiyaçı olacaktır o yüzden çevrede ya su kaynağı olmalı yoksa arılığın yanına bir suluk yerleştirmek gerekir.

paket arı
Önceki İçerikToplu Arı Ölümleri Arıcıları Şoke Etti
Sonraki İçerikBallık Konulması
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments