Arı Bölme

Arı Bölme
6 Nisan 2015 tarihinde eklendi.

Arı Bölme

Değerli ziyaretçilerimiz, sizlere arı bölme nasıl yapılır onunla ilgili olarak yazımızı kaleme alacağız. Arı bölme işlemi ilkbaharın erken döneminde başlayıp, güz dönemine kadar devam etmektedir. Tabi ki bu bölme işlemleri arıcılık çalışmalarının yapıldığı yere göre değişmektedir. Örnek olarak Antalya ilinde Nisan başı gibi bölme yapılırken Kars ilinde ise Haziran başı gibi arı bölme yapmanız gerekebilir.

Arı bölme, elinizde ana arı olmasına göre ve ana arı olmamasına göre değişmektedir ve bölme işlemini buna göre yapacağız. Eğer elinizde hazır ana arı yoksa veya herhangi bir yerden ana arı almadıysanız elimizdeki imkanlar dahilinde arı bölme yaparak ana arı elde etme işlemi yapacağız.

arı bölme 1Elimizde ana arı yoksa arı bölme; konuyu örnek vererek anlatmak gerekirse, örneğin 7 çerçevelik bir arı kovanımız var bu kovanı bölmek istiyoruz. İlk önce boş bir arı kovanını bu bölünecek arı kovanını yanına getiriyoruz. Ardından 7 çerçevelik bölünecek arı kovanındak yaklaşık olarak 3 çerçevesini bu boş kovana alalım. Tabi ki burda dikkat etmemiz gereken almış olduğumuz peteklerin günlük yumurta olmalı çünkü günlü yumurtalardan işçi arıların ana arı yapmasını sağlayacağız. Boş kovana aldığımız bu 3 peteğin sağına ve soluna elimizde ballı peteklerden var ise bunlardan birer tane koyabiliriz eğer yoksa şurup ile besleme yapabiliriz. Ballı çerçeve koysanız bile yine siz şurup ile besleme yapınız. Bu işlemi yaptıktan sonra yaklaşık olarak 4-5 gün sonra işçi arılar bu günlük yumurta gözlerinden ana arı memesi asacaklardır. Bunların içinden en büyük ve sağlıklı olanlardan 3 tanesini bırakıp diğerlerini imha edebiliriz.

arı bölme 2Elimizde ana arı varsa arı bölme; geçen yıldan kalan ana arılarınız var veya ana arı temini yaptığınız bir yerden ve ona göre şu şekilde yapabilirsiniz. Yine yukarıda anlattığımız bir şekilde arıyı bölme işlemini yaptınız ve yeniden anlatmaya gerek yok. Bu şekilde bölme yaptıktan elimizde bulunan ana arıyı kendi kafesi ile birlikte iki çerçeve arasına gelecek şekilde koyabiliriz. Bu kafesin içinde bulunan arı kekini arılar yiyeyerek ana arıya ulaşırlar ulaşana kadar işçi arılar bu ana arının kokusuna ve kendisine alışır ve bu şekilde ana arıyı kabul etmeye başlarlar.

Konu yazılırken halilbilen.com sitesinden faydalanılmıştır. Yine konu hakkında sorularınız olursa “Yorumlar” kısmından çekinmeden sorabilirsiniz. Konunun daha iyi anlaşıması için aşağıda bulunan videoyu izleyebilirsiniz. Youtube ülkemizde kapandığı için izleyemeyebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Arıcılara Arı Sağlığı Semineri Verildi başlıklı makalemizde arı sağlığı, arı sağlığı semineri ve arıcı sağlığı semineri hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Arı Bölme Konusuna 5 Yorum Yapıldı
  1. Özhan Demir diyor ki:

    Bölme ile yeni oluşan kovanı ana kovanın hizasına koysam olur mu? Arkasında koyacak yerim olmadığı için yanına da koyamayacaksam en az ne kadar uzağa götürmeliyim? Yeni yerinde en az ne kadar süre kalmalı?

    1. Admin diyor ki:

      Özhan Demir, sağlam olsun diyorsanız 3-4 km uzağa götürebilirsiniz hatta 5 km götürürseniz daha iyi olacaktır.

  2. M.kavuklu diyor ki:

    Bölme yapyıtım kovanı ana arılı kovanın yerine koyup, analı kovanı 300 metre uzağa götürsem olur mu?

  3. Muhammet Topuz diyor ki:

    “Elimizde ana arı varsa arı bölme” konusunu anlatırken, bölünen kovana verilen ana arının yanındaki refakatçi işçi arıların kafesten çıkartılıp, ana arıyı tek başına kafesle verilmesini atlamışsınız..Arıcılığa yeni başlamış birisi bu hatırlatmaya gereksinim duyabilir..

  4. mehmet culha diyor ki:

    merhaba arkadaşlar, ben arıcılığa yeni başladım, dolayısıyla aklıma takılan soruları sorarak bilgi pekiştirmesi yapmaya çalışıyorum, İlkbaharda bölüm alınınca O yıl sağım yapmak mümkünmü