2015 Yılı Tarımsal Destekler

0
2015 Yılı Tarımsal Destekler
paket arı

Her yıl yapılan tarımsal desteklemeler bu yılda yani 2015 yılı tarımsal desteklemeler bugün itibari ile açıklanmış bulunmaktadır. Bu yapılan desteklemelerin bizi ilgilendiren kısmı hiç şüphesiz arıcılık desteklemeleri ile ilgili yapılan desteklemelerdir. Çiftçiye, 2015’te verilecek tarımsal destekler ve miktarları belirlendi. Tarımsal destekler ve birim fiyatlarını, 2015 Yılı Tarımsal Destekler ve Birim Fiyatları ile ilgili olan kısmı aşağıda bulunan tablolarından da takip edebilirsiniz.

Arıcılık desteklemeleri olarak arıcılarımızı alacakları desteklemeler şu şekilde olmaktadır:

Arı yetiştiriciliği yapan ve belirlenen yetiştirici birlikleri veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olma şartı ile kovan başına, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı seralarda, bombus arısı kullanan yetiştiricilere koloni başına arılı kovan için 10 lira, bombus arısı kolonisine 60 lira destek verilecek. Arıcılık desteklemesinden faydalanabilmek için arıcılarımızın arıcılık kayıt sistemi’ne (AKS) kayıtlı olma şartıyla arı yetiştiricilerine destekleme ödemesi yapılacaktır.

Yapılan diğer tarımsal desteklemeler bakmak gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz;

Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, ürün için kilogram başına, alabalıkta 65 kuruş, çipura ve levrekte 85 kuruş, yeni türlerde 1 lira, midyede 5 kuruş destek verilecek. Bir işletmenin destekten faydalanabileceği en fazla miktar yıllık 500 bin kilogram olarak belirlenirken, 250 bin kilogramına kadar olan kısmına bu desteklerin tamamı geri kalan kısmı için ise, yarısı tutarında destekleme ödemesi yapılacak.

İpekböceği yetiştiriciliğinde ücretsiz tohum sağlayan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını satan yetiştiricilere kutu tohuma 40 lira, birinci sınıf yaş koza ve damızlık kozaya 30 lira ödeme yapılacak.

Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50’sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacak.

Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225 lira, etçi ırklar anaç sığır 350 lira, anaç mandaya 400 lira, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Suni tohumlamadan ve etçi ırklardan doğan buzağı için 75 lira, döl kontrolü projesi kapsamında suni tohumlamadan doğanlara 35 lira, yerli ırk veya melezi sığırlardan etçi ırklara ait spermayla yapılacak tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 75 lira destek verilecek.

Sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması kapsamında, 300 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere, 2016 yılı bütçesinden 5 bin lira ödenecek.

Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına 22 lira destek verilecek.

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik)’ne veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere kilogram başına 22 lira ödenecek.

paket arı
Önceki İçerikArı Bölme
Sonraki İçerikArı Oğulu Nasıl Engellenir
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments